Warning: Undefined array key "options" in /www/votroubek.net/votroubek.net/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

Marek Votroubek

6IXTEN Robot

vysokoškolský projekt týmu Marek Votroubek / Monika Svědirohová
6IXTEN je experimentální robot, který sestává ze speciálnho podvozku, určeného pro jízdu ve členitém terénu, a elektroniku, která rozezná typ překážky a její velikost, a dokáže řídit geometrii podvozku tak, aby se ji co nejlépe přizpůsobila. Podvozek je možno řídít v módu klasického automobilu, nebo v módu „chůze“, kterou zajišťuje hydraulická soustava.

Další výhodou tohoto podvozku je přítomnost speciálního mechanického řešení poloos, které reagují přesně na malé překážky a nerovnosti pomocí systémů tlumičů. Podvozek se sám mechanicky přizpůsobí například schodu a má tendenci přední kola zdvihat vlivem trakce motorů. Zároveň se dokáže přizpůsobit i sjezdu pod překážky, kdy se poloosy samy natáčí ve směru jízdy a jsou zároveň schopné nezávisle tlumit každý ze čtyř bloků kol.
Hydraulická soustava je aktivována v případě, že senzory zaznamenají překážku, kterou robot nedokáže přejet. Geometrie rámu je navržena tak, aby mohl robot zvednout kteroukoliv poloosu a hýbyt s ní v libovolém směru a přitom se nekácel k zemi. Robot zablokuje všechna kola a může kráčet dopředu nebo dozadu. Maximální výška zdvihu poloosy při jednom kroku je až 45cm.

Pojďme se potkat

Rád uvedu vaši vizi ve skutečnost.

Kontakt

Smetanovo náměstí 58
570 01 Litomyšl

marek@votroubek.net